Over Tarot

Tarot- en Orakelkaarten zijn een uitstekende manier om de energie waarin je je momenteel bevindt te duiden en zijn een handige gids in het bepalen wat je er vervolgens mee kan doen, indien je dat wilt. We bezitten immers allemaal een vrije wil.

De tijd dat Tarotkaarten werden beschouwd als iets mysterieus, gevaarlijk en van duivelse oorsprong is gelukkig al een tijdje voorbij!

Nu wordt de Tarot gebruikt om een beetje helderheid te scheppen over wat de oorzaken zijn van de energieën van waaruit je bepaalde keuzes maakt, zodat je je ervan bewust wordt en dit zonder veel moeite kan aanpassen.

Toekomstvoorspellingen, sterfdata of de naam van je zielsgenoot ga je niet met de Tarot te weten kunnen komen.

Wél, een beetje hulp in het begrijpen vanuit welke energie je een visie of overtuiging hebt waardoor je steeds in dezelfde moeilijke situatie, keuze of relatie terechtkomt.

Aangezien we in dit leven zonder handleiding worden geboren en we soms een beetje het gevoel hebben dat we hier zomaar wat rond stuntelen, zonder een helder doel voor ogen, is een hint hier of daar om ons bewuster te maken van ons levenspad op weg naar de beste versie van onszelf, best wel handig!

Tarot Readings...wat houdt dat in?

Een Tarot Reading is eigenlijk gewoon het raadplegen van de Tarotkaarten als je inzichten of meer helderheid wil verkrijgen in een bepaalde situatie, relatie of keuze waar je het op een bepaald moment in je leven moeilijk mee hebt. De kaarten worden in bepaalde geometrische figuren gelegd en met elkaar verbonden door ze te verklaren aan de hand van hun betekenis en hun positie in de betreffende ‘spread’ (figuur). Er zijn een aantal spreads (leggingen, worden ze ook genoemd in het Nederlands) die vaak worden gebruikt. Bijvoorbeeld de 3-kaart spread, die heeft de verleden-heden-toekomst posities en vertelt je daardoor van waaruit jouw vraag komt in het verleden, waartoe dit heeft geleid in het heden, en wat een waarschijnlijk gevolg zal zijn naar de toekomst toe. 

Het Keltisch Kruis is ook een hele oude, bekende Tarot Spread. Deze vertelt je het kern-conflict dat jouw moeilijkheden in je situatie, relatie of keuze veroorzaakt. De kaarten van alle posities eromheen, geven steeds informatie vanuit een andere invalshoek over dat kern-conflict. Het is een uitgebreide spread (10 kaarten) zo wordt jouw ‘probleem’ dus heel grondig aangepakt.

Spreads worden gebruikt en ontworpen door Tarot Readers om zo efficiënt mogelijk de vragen voor de mensen waarvoor ze de Tarotkaarten lezen te beantwoorden. Er bestaan er dus honderden verschillende en er zijn net zoveel interpretaties van Tarot Spreads dan dat er Tarot Readers zijn!

Even nog een belangrijke opmerking rond Tarot Spreads: ze hoeven niet allemaal te dienen om persé een ‘probleem’ op te lossen. Als communicatie middel met je Hogere Zelf, kan je de Tarotkaarten ook gebruiken als een gesprek met jeZelf. Een simpele dagkaart is eigenlijk ook een spread, die misschien geen specifieke vraag beantwoord, maar je wel vertelt waarvan je je die dag bewust mag zijn, zodat je bewuster in je dagdagelijkse leven kan inspelen op situaties die zich die dag ontvouwen.

In de loop der jaren heb ik voor mezelf besloten om het bij een 3-tal readings te houden als ik voor andere mensen de Tarotkaarten lees. 

De Jaar Tarot Readings (het woord zegt het al zelf) zijn een uitstekende manier om bewust en voorbereid het verloop van een langere periode in de gaten te houden. Het leven is dynamisch en ontvouwt zich volgens een eenvoudige universele, kosmische wet van Oorzaak en Gevolg. Aangezien ik de Tarotkaarten beschouw als een communicatie middel met je Hogere Zelf en in het verlengde daarvan het Universum, (de bron, god, een al-bewustzijn, hoe je het ook zelf wil benoemen) kunnen de kaarten de gevolgen of het verloop van keuzes die je maakte aan je vertellen, zelf als dit voor ons nog ‘toekomst’ en daardoor onbekend is. Verander je van koers of maak je radicaal andere keuzes dan dat je zelf had verwacht, lijkt het misschien verrassend voor jouw, maar het zou me verbazen dat het voor je Hogere Zelf ook een verrassing zou zijn. Samen met de Jaar Tarot Readings, ontwierp ik ook per kwartaal telkens een 3-kaart spread op de jaarkaarten van die betreffende 3 maanden: de Kwartaal Readings. Zo is er steeds weer een stukje nieuw inzicht en helderheid over het geheel, tijdens het verloop van dat jaar (of een langere periode) en ben je je weer bewust van waar je focus naartoe mag gaan.

Wat ik de ‘Diepte Tarot Readings’ ben gaan noemen, is een combinatie geworden van waardevolle informatie die te vinden is in je astrologische geboortehoroscoop, je geboorte kaarten uit de Grote Arcana van de Tarot én de 3 basis begrippen van je blauwdruk uit de Human Design. Heel mooi om te zien hoe die toch verschillende disciplines, elkaar naadloos aanvullen. We gaan dus echt de ‘diepte’ in rond een situatie, relatie of keuze waar je meer inzicht of helderheid in zoekt. De Tarot Spread die ik daarvoor hanteer is het Keltisch Kruis. Vaak is het een nogal confronterende reading, omdat die vertrekt vanuit een kern-conflict dat uiteraard niet gisteren is ontstaan. Mensen herkennen dat kern-conflict vaak als iets dat hen steeds weer in verwarring of moeilijkheden brengt, als een soort rode draad doorheen hun leven. En dat zou weleens precies kunnen zijn wat het is: de ervaring die we als ziel hier komen leren. Iets dat we blijven tegenkomen, tot we er met nieuwe inzichten en helderheid iets mee kunnen gaan doen, zodat we kunnen groeien en er geen nood meer is om er nog mee in confrontatie te gaan. 

Dat we met zo’n Diepte Tarot Reading een paar uur zoet zijn is dus niet verwonderlijk. Daarom gebruik ik ook de 3-kaart Spread of een meer specifieke Spread voor een specifiek probleem. Meestal 1 onderwerp waarover op dat moment helderheid noodzakelijk is om een keuze zo bewust mogelijk te kunnen maken. Dat zijn dan de ‘Korte Tarot Readings’ die dan ook niet zoveel tijd vragen, maar een grote hulp kunnen zijn om even alles duidelijk op een rijtje te zetten rond iets waar je anders maar steeds blijft over malen, zoals dat vaak gaat in dat hoofd van ons. 

Bij vragen over Tarot Spreads of de Tarot in het algemeen mag je me uiteraard, steeds een mailtje sturen!

Tarot Bord Sessies...wat stel ik me daarbij voor?

Het Tarot Bord heb ik oorspronkelijk leren kennen als een bordspel ‘Tarot Labyrinth’ ontworpen door Jan Ton. Het bordspel werd ontworpen in de jaren 70, en werd uitgebracht in een beperkte oplage, zodat het niet meer verkrijgbaar is. Na contact met dhr Ton, kreeg ik de toestemming om het opnieuw te ontwerpen (met hulp van 2 fantastische dames!) en het als verdiepingsspel weer te kunnen spelen.

Het werkt een beetje zoals het bekende ‘Ganzebord’. Alle 78 Tarotkaarten staan er op afgebeeld en aan de hand van een dobbelsteen en een pionnetje, leg je een bepaald traject af. Je kan starten bij één van de vier ‘Azen’ uit de Kleine Arcana van de Tarot en ontvangt ook 10 muntjes. Bij elke kaart hoort een beschrijving en heeft Jan Ton ook een ‘opdracht’ of bedenking toegekend. (Ga naar die of die kaart, sla een beurt over, ontvang of geef muntjes, enz…) Het verdiepingsspel kan je spelen met max 6 deelnemers.  Je formuleert eerst een vraag/intentie waarop je graag antwoord zou willen ontvangen van je Hogere Zelf aan de hand van de Tarotkaarten. Net zoals je een Tarot Reading zou laten doen door een Tarot Reader, ga je dan kaart voor kaart aan de hand van de dobbelsteen en je pionnetje, zelf de kaarten bij elkaar ‘spelen’. Het spel wordt natuurlijk begeleidt door iemand die de Tarotkaarten goed kent, zodat er steeds wat meer uitleg kan gegeven worden en het antwoord op je vraag gedurende het spel een begrijpelijke vorm, verhaal voor je krijgt. 

Ik heb het Tarot Bord al gespeeld en begeleid bij mensen thuis die het organiseerden voor vriendinnen, familieleden, collega’s maar ook op locaties zoals een spirituele winkel of een centrum, met mensen die elkaar helemaal niet kenden, maar graag een vraag wilden stellen en kennis wilden maken met de Tarot op een andere manier. Het gaat er vaak gezellig aan toe en de deelnemers ervaren het als een fijne, zinnige manier om een namiddag of avond door te brengen. 

Heb je graag meer informatie over het Tarot Bord of wil je weten wie en waar een Tarot Bord Sessie doorgaat, mag je me steeds een mailtje sturen!

Het zelfstudieboek 'De Helende Kracht van de Tarot'... zelfbewuster met de Tarot.

Doorheen de + 30 jaren dat ik zelf met de Tarot leer, werk en ervaar heb ik heel wat research gedaan. Waar kwam die Tarot vandaan, wie heeft de kaarten gemaakt en waarom? Wat kan je ermee doen en kan iederéén het leren? Wat betekenen al die kaarten en de symbolen die erop staan? Kan ik ze echt gebruiken als handleiding in mijn dagdagelijks leven of is het allemaal hocus pocus en wishful thinking? Allemaal vragen die me bezig hielden en waarbij ik soms lang moest zoeken om antwoorden te vinden. Ik zocht een boek of een bron waar er een volledige theoretische beschrijving van de kaarten en hun verbanden bij elkaar stonden, een basis van waaruit je een stevige basiskennis voor jezelf kon aanleren. En dat heb ik nooit gevonden. Er bestaan honderden boeken over bepaalde aspecten van de Tarotkaarten. Boeken waarin auteurs hun bepaalde interpretatie van de Tarotkaarten beschrijven. Maar een boek met zoveel mogelijk van die verschillende aspecten bij elkaar gezet, is er niet. Dus ben ik er op een gegeven moment maar zelf aan begonnen!

Het interpreteren van de Tarotkaarten is nooit helemaal ‘af’. Naargelang je zelf groeit en bewuster wordt van je levensdoel, je levenspad ontdek je laag na laag weer nieuwe aspecten van elke kaart afzonderlijk en ook van het combineren van de kaarten. Dus het beschrijven van een Tarotkaart in alle mogelijke energetische aspecten ervan is gewoon onmogelijk. Daar kwam ik algauw achter. Wat wel kan is een degelijke ‘basis’ bij elkaar brengen. De ‘theorie’ van de Tarotkaarten zoals Edward Waite en Pamela Colman Smith de nu ‘traditionele’ Tarotkaarten hebben ontworpen. En dat is dus wat ik gedaan heb in het zelfstudieboek ‘De Helende Kracht van de Tarot’. 

Je hoeft geen ‘medium’ te zijn om de Tarotkaarten te kunnen lezen en gebruiken om een diepere kennis, een helderder bewustzijn van jezelf te leren. Alles wat je nodig hebt, is er eigenlijk al. Persoonlijke ervaringen heeft iedereen, en een persoonlijk communicatiekader met  je Hogere Zelf in een energetisch Universum heeft ook iedereen. De keuze om er bewust gebruik van te maken, is echter de enige vereiste om aan de slag te gaan met de Tarot als ZelfbewustwordingsTool. 

Het is een volledig naslagwerk geworden, waar je steeds opnieuw naartoe kan gaan om alle symboliek, numerlogie, astrologie van de kaarten, de ‘theorie’, te bekijken. Het boek is dus een ‘werk’boek en heeft ook steeds als basis gediend als ik opleidingen gaf (toen Feel & Heal Tarot een onderneming was) aan deelnemers die de Tarot voor zichzelf willen leren lezen om zelfbewuster in hun leven te staan. Om zichzelf en hun beweegredenen van waaruit ze situaties, relaties en keuzes maken beter te leren begrijpen met de Tarotkaarten en hun onuitputtelijke bron van wijsheid.

Meer weten over het boek? Je kan steeds info vragen via mail!

Feel & Heal Tarot trekt weer een kaart

Schrijf je in voor de maandelijkse inzichten

en blijf op de hoogte van de 'speciallekes' van Feel & Heal Tarot!

Winkelwagen